Uzaydaki göz: Yeni teknoloji dünyaya bakışımızı değiştirecek.
Dünyadan binlerce kilometre yükseklikteki uydular, yeryüzündeki yeni gözlerimiz oluyor.
İsrail'de Tel Aviv Üniversitesi'nde yürütülen araştırma, hyperspectral uzaktan algılama teknolojisinin ne kadar faydalı olduğunu gösteriyor.
BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, hyperspectral teknoloji, yüzlerce görüntünün aynı anda ve her birinin görünmez ışık, ultraviyole ve infrared gibi elektromanyetik spektrum üzerinde farklı frekanslarda çekilmesini sağlıyor. Uyduların yanı sıra uzay araçlarıyla elde edilen bu taslak veri, teferruatlı haritalar oluşturmak için birleştiriliyor.
Üniversitedeki araştırma liderlerinden biri olan Prof. Dr. Eyal Ben-Dor, "Örnek vermek gerekirse, eğer beyaz bir toza bakarsanız bunun eroin, ilaç tozu ya da şeker olduğunu düşünebilirsiniz. Sadece gözlerinizle bunun hangisi olduğunu belirleyemezsiniz. Hyperspectral teknolojiyle bir resim çekerseniz, bunun ne olduğunu 1 saniye içinde söyleyebilirsiniz" diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde, toprak yapısının yanında toprağın tuzluluk miktarını ölçmede hyperspectral algılama teknolojisinin nasıl kullanıldığını araştıran Ben-Dor, "Dünya çapında yeryüzünün çoğunun henüz haritalandırılmadığını anlamanız gerekiyor" dedi.
Sistem başka alanlarda da kullanılabiliyor. Bir orman yangını çıkarsa, toprağın mineral içeriği toptan değişebilir. HRS bu tür değişiklikleri saptayabiliyor. Ben-Dor'un araştırması, HRS'nin şehirlerde ve kasabalardaki evlerin hangi malzemeden yapıldığını bile belirleyebildiğini gösterdi.
Sistemin ticari uygulamalarının henüz geliştirilme aşamasında olduğunu söyleyen Ben-Dor, yeni bir Alman uydusunun HRS'yi bilimsel topluluktan başka yerlere satmak için çok şey yapıyor. Planlar yolunda giderse, EnMAP uydusu 2013 yılında fırlatılacak ve yeryüzü üzerinde çalışması için en son teknoloji HRS'yi kullanacak.
Topraktan plastiğe her şey "spektral imza" denilen benzersiz, tanınabilir elektromanyetik desene sahip. Farklı dalga uzunluklarında dünya üzerinde ölçümler yaparak, bu imzalar belirlenebiliyor. Maddenin karakteristik özellikleri ve oluşumu açığa çıkarılıyor.