Yeni nakledilen böbreğin vücut tarafından reddedilmesini engelleyeceği ifade edilen yeni bir ilaç geliştirildi.
Yeni nakledilen böbreğin vücut tarafından reddedilmesini sağlayacak ilaç geliştirildi.
University Of California Santa Barbara'da yürütülen araştırmada, fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların insanlar üzerinde uygulanmasının düşünüldüğünden daha muhtemel olduğu bulundu.
Amerikan Nefroloji Derneği'nin dergisinde yer alan çalışmaya göre, hastalık böbrekleri zayıflatan kistlerin üremesiyle tanımlanıyor, hastaların yarısı 50 yaşına gelene kadar böbrek yetmezliğiyle karşılaşıyorlar. Laboratuarların yöneticisi Thomas Weimbs, kist oluşumunu önleyen ya da yavaşlatan hiçbir tedavi olmadığını belirterek, birçok ADPKD hastasının böbrek naklini ihtiyacı olduğunu ya da ömürleri boyunca diyalize bağlanmaları gerektiğini açıkladı.
Sirolimus olarak da bilinen Rapamisin isimli ilaç, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç olarak kullanılıyor. Yeni nakledilen böbreğin vücut tarafından reddedilmesini önlemeye yardım ediyor. Yapılan araştırmada, fareler üzerinde etkili olan rapamisinin insanlardaki aynı genler üzerinde de çok etkili olduğu belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde rapamisinin yararlılığını ve güvenirliliğini test etmek amacıyla uluslararası alanda yapılan klinik deneyler bulunduğu kaydedildi. Bu çalışmaların ilk sonuçlarının bu yıl ortaya çıkmasını umduklarını söyleyen bilimadamları, bu ilaçların faydalı olacağını düşünüyorlar.
Dünya çapında 12 milyon insanın autosomal-dominant polycystic kidney disease (ADPKD) olarak bilinen kalıtsal böbrek hastalığından etkilendiği biliniyor.